Francesc Serra, Francesc Comas, Jaume Serra i Joan M. Serra
El proper any, el 2014, s’escau el 300 aniversari d’un fet que ha condicionat la nostra història fins al moment actual: la derrota de Catalunya en la Guerra de Successió, simbolitzada per la caiguda de Barcelona en mans de Felip V l’11 de setembre de 1714.
La comarca del Bages, però, també té fets històrics importants a commemorar relacionats amb la Guerra de Successió: l’incendi de la ciutat de Manresa, el 13 d’agost de 1713, la batalla de Talamanca, que es desenvolupà els dies 13 i 14 d’agost de 1714 i que fou la darrera victòria de l’exèrcit català; la capitulació del castell de Cardona el 18 de setembre de 1714, i el naixement a Moià del qui fou conseller en cap de Barcelona, Rafael Casanova.
La commemoració del 300 aniversari d’aquestes dates tan significatives de la nostra història ens va decidir a formar una comissió didàctica amb l’objectiu de fer arribar a les escoles el coneixement històric d’aquests fets i, també, de la societat catalana d’aquell temps.
Cardona i Moià, a través dels seus respectius museus i gràcies a l’esforç de les persones que hi treballen, ja tenen preparats una sèrie de materials didàctics relacionats amb aquestes dates històriques però faltaven els materials adequats per treballar a les escoles i als instituts l’incendi de Manresa i la batalla de Talamanca.
Amb l’objectiu de preparar aquests materials es va formar una comissió didàctica a finals del curs passat i ens vam posar en contacte amb els museus de Cardona i Moià, l’Ajuntament de Manresa i el CESIRE (Centre Específic de Suport a la Innovació i a la Recerca Educativa) per planificar el tipus de materials necessaris. Aquesta comissió didàctica ha elaborat un projecte de materials basat en:
- Dossier sobre l’incendi de Manresa per a 3r-4t de Primària.
- Dossier sobre l’incendi de Manresa per a 6è de Primària.
- Dossier sobre la Guerra de Successió per a 4t d’ESO.
- Auca sobre l’incendi de Manresa
- Sortida preparada a l’escenari de la batalla de Talamanca.
- Pàgina web, amb la col·laboració del CRP del Bages i el CESIRE, amb documents descarregables sobre el Bages en la Guerra de Successió.
La confecció d’aquests materials finalitzarà el tercer trimestre del curs actual i estaran disponibles per a les escoles i els instituts des de l’inici del curs 2013-2014.
Pensem que la commemoració d’aquestes dates ha de servir, des del punt de vista didàctic, per aprofundir el coneixement d’aquests fets històrics que ens donen algunes claus per interpretar la realitat actual i la història contemporània de Catalunya. També cal incidir en el coneixement de la societat catalana de finals de l’Edat Moderna i afegir unes vivències properes a l’alumnat sobre la nostra història localitzant els llocs concrets on es van produir.