Ignasi Cebrian i Ester
Institut Lluís de Peguera (Manresa)
El curs 2011-2012, la Jornada Verda de l’Institut Lluís de Peguera la vam celebrar caminant, coneixent i donant a conèixer diferents espais emblemàtics del rodal de Manresa, de l’Anella Verda de Manresa. Tots els estudiants, des dels més joves, primer d’ESO, fins els més grans, segon de Batxillerat, vam passejar per sis espais de l’Anella, vam sortir a descobrir aquests espais.
L’Horta de Viladordis, la riera de Rajadell, el Mal Balç, Collbaix i els Tres Salts i la riera de Sant Esteve. Aquesta va ser la tercera edició de la Jornada Verda de l’Institut a l’Anella Verda de Manresa, portem tres cursos fent-la cada tardor.
Els objectius de la jornada són molt lúdics i són vàlids tant per a professors com per a estudiants: voler conèixer i donar a conèixer aquest espai amb molts valors naturals i paisatgístics, culturals i socials. Espai que manté un mosaic agrícola i forestal i conserva traces de la història i del treball humà, a més de ser centre de producció agrícola i ramadera i que els manresans el tenen com a referència de lleure.
Les activitats de coneixement portades a terme per alumnes i professors també són molt senzilles: fer fotografies, vídeos, dibuixos i escrits. En acabar la jornada tot aquest material es recull i es mostrat a diferents públics amb diferents formats digitals i analògics. Per exemple, en la primera edició del curs 2010-2011 foren mostrats a la resta de manresans durant la fira Ecoviure que es va fer l’octubre del 2010 al Palau Firal de Manresa. O mostrats a pares, mares, germans i amics en una exposició feta al mateix l’institut durant l’octubre del 2011. O ensenyats a d’altres instituts durant la trobada d’Escoles Verdes que va tenir lloc a Vitòria l’abril de l’any passat. Vam donar a conèixer aquest espais tan valuosos per a la salut ambiental de la ciutat, perquè creiem que el que es coneix es valora i el que es valora s’estima.
Amb la Jornada Verda l’Institut Lluís de Peguera surt al rodal manresà, sovint tan poc conegut pels estudiants de la nostra ciutat. Es descobreix un entorn nou, així com també es descobreixen els professors i companys del curs que comença, ja que aquesta jornada es fa durant el primer trimestre, i es camina, es fa esport. Al llarg de tota l’ESO i després al batxillerat els estudiants hauran recorregut sis itineraris de l’Anella Verda.
Hauran conegut les increïbles vistes del pla del Bages des de la muntanya de Collbaix. El regadiu i la Sèquia de Viladordis. Els increïbles fòssils marins del Mal Balç. Les resistents construccions de pedra seca. Els gorgs, cingles i boscos caducifolis de la part baixa de la riera de Rajadell i els colors encesos tardorencs dels boscos d’auró negre de la part alta de la riera de Rajadell. Tot això d’entre moltes d’altres joies de l’Anella Verda de Manresa. En definitiva una jornada ecològica, econòmica i saludable.